« Terug

Hoe gaat het?

versnipperd.jpg23 sep

Hoe gaat het? Een vraag die ons regelmatig gesteld wordt dit jaar. En begrijpelijk, want was het niet zo dat in maart de hele bloemenhandel op z’n gat kwam te liggen door de corona-uitbraak? Verscheen er niet een item op RTL-Nieuws waarin te zien was dat bloemen massaal werden versnipperd? Het filmpje was wekenlang terug te vinden in de berichtgeving over de economische malaise waar we met elkaar in terecht waren gekomen. In menige uitzending van Jinek zag je Johan weer lopen achter de kneuzer. Zag je Kees opnieuw het mantra uitspreken dat een tuinder altijd positief blijft, wat er ook gebeurt. Jaja…

Dus niet vreemd dat die vraag nu gesteld wordt. Hoe gaat het? En we moeten zeggen, het gaat verrassend goed. Na de eerste schrik bleek dat de bloemenhandel toch wel een heel bijzondere flexibiliteit bezit. Handelsstromen kwamen langzaam weer op gang. Export naar China, weliswaar voor lage prijzen, maar alles was beter dan weggooien. Winkels in Europa die online bestellingen binnenkregen en de bloemen thuis gingen bezorgen. De Nederlandse consument die zich van z’n beste kant liet zien en in plaats van persoonlijk op bezoek gaan het liet zeggen door een boeket bloemen.

Zo zag je in een paar maanden een kentering ontstaan. Eerst leek de hele sierteeltsector aan een financieel infuus te moeten, maar allengs werd duidelijk dat dit voor veel bedrijven helemaal niet nodig was. Prijzen trokken aan en in de zomer bleef het zelfs duur. En nog steeds zijn de opbrengsten voor veel telers hoger dan in voorafgaande jaren. Niet voor alle kwekers, dat moet ook gezegd. Vooral zij die afhankelijk zijn van bruiloften en evenementen zitten nog in zwaar weer. Hopelijk biedt de overheidssteun die anderen niet nodig hebben hen soelaas.

Al met al is het zo een wonderlijk jaar. Bloemen zijn kennelijk meer dan zomaar een cadeau. Ze brengen ook emotie over. We constateren het met dankbaarheid.

« Terug

Scroll naar boven