« Terug

Voorjaar!

20200116_122630.jpg16 jan

Bloeiende matricaria in januari. In de Nederlandse natuur zal je het in de winter niet veel tegenkomen. In de kas is het anders. Daar staan ze, na een teeltduur van 13-14 weken prachtig in bloei. Opgekweekt bij een temperatuur van 11 graden in de nacht en 13 graden overdag. Om er voor te zorgen dat ze kúnnen bloeien is er elke nacht belicht. Niet met assimilatielampen (die oranje gloed boven kassen, je weet wel) maar met LED-lampen van 13,5 Watt. Energiezuinig dus. Voldoende om knoppen te kunnen vormen.

Het is 30 jaar geleden dat we de eerste matricaria kamille teelden. Precies tijdens de eerste Golfoorlog oogstten wij de eerste bloemen van dat soort. Ze leverden niet veel op. Onze naamsbekendheid in matricaria moest nog groeien. En de kwaliteit was ook niet om over naar huis te schrijven. Ter vergelijking: We plantten indertijd 70 plantjes per vierkante meter. Met als gevolg veel dunne takken bij het oogsten. Nu staan er 50 plantjes en hebben we zelfs proeven gedaan met 40 per m2. Ik zal alvast verklappen dat die proef volgend jaar wordt uitgebreid bij de kamille. Want alleen de beste kwaliteit is goed genoeg.

Vandaag, 16 januari 2020, is het voorjaar in de kas. Buiten schijnt de zon en is het 9 graden, binnen loopt de temperatuur op tot 17 graden. Een feestelijk gezicht, toch?

« Terug

Scroll naar boven